Mijn kweek met de Agapornis Canus, (ook wel Grijskop Agapornis of kortweg Cana genoemd)

 

De Agapornis Canus, is met zijn lengte van 14cm één van de kleinste soorten agapornissen.

Man en pop zijn duidelijk te onderscheiden, het popje is helemaal groen en het mannetje heeft een grijze kop, nek en borst, dit is al op heel jonge leeftijd te zien.

 

Oorspronkelijk komt de Agapornis Canus van Madagaskar, naast deze soort is er ook nog de Agapornis Ablectaneus, deze zou zich onderscheiden door een iets violette gloed in het grijs en een intenser groenere kleur, ik heb deze soort in Nederland nog niet gezien.

Het geluid dat ze maken is veel aangenamer dan dat van andere agapornissen, zachter en vaak zitten ze te tjilpen als mussen.

Ze staan te boek als wild en zenuwachtig, dit merk je vooral als je gaat voeren, schoonmaken en bij nestcontrole.

Het beste is om hierbij rustig te doen en de vogels te negeren.

Ze zullen langzamerhand wat kalmer worden, maar het blijven helaas altijd schuwe vogeltjes.

 

Ik kocht in 2016 op een vogelmarkt een koppel onverwante jongen  van 2015 , ik was vooral gecharmeerd van de uitgesproken kleur van het mannetje.

Ik plaatste ze in een ruime kooi in de schuur, maar omdat ik gehoord had dat ze slecht tegen kou kunnen, verplaatste ik ze in oktober naar de eetkamer in een gewone vogelkooi van 65 x 45 x 80 cm, wel in een rustige hoek waar geen lampen staan, zodat ze ‘s avonds vrij donker zitten.

 

De broedperiode van de Agapornis Canus loopt van oktober tot maart en het popje ging dan ook vrijwel gelijk het nest blok in. Ik had aan de kooi een parkietennestblok gehangen met een uitholling in de bodem, als nestmateriaal kregen ze bladeren van de laurierhaag , waar het popje met haar snavel lange snippers van maakte en deze tussen haar vleugel- en staartveren gestoken  naar  het nesthokje bracht.

Het popje bleef tijdens het broeden het nest steeds aanvullen met vers nestmateriaal, wat de luchtvochtigheid ten goede komt, toch heb ik  voor de zekerheid steeds een nat doekje op het nestblok gelegen om aan luchtvochtigheid te voldoen.

 De man voerde de pop op het nest, zij kwam er nog zelden af.

 

Als voeding meng ik agaporniszaad ( zonder zonnebloempitten) met kanariezaad, onkruidzaad en wildzangzaad, 1 kopje van alles bij 2 kilo agaporniszaad, verder wat tutti frutti en eivoer, hiervan eten ze weinig ,als er jongen zijn wel elke dag wat diepvries pinkies

Fruit of groente raken ze bij mij niet aan, wel zijn ze gek op trosgierst, verse grashalmen en wilgentakken.

Verder uiteraard vers drinkwater, grit , jodiumblokje en sepia

 

Op 9 november  legde ze het eerste ei, gevolgd door nog drie eieren.

Na 25 dagen kwam het eerste ei uit, 2 dagen later het tweede ei, de andere eieren kwamen helaas niet uit.

Het mannetje komt helemaal niet in het nestblok, hij voert de pop en zij voert op haar beurt de jongen.

Ik heb ze geringd op de  10e dag met ringen van 4 mm.

 

Ik kon het grootbrengen van de jongen mooi volgen via een mini cameraatje wat ik in het nestblok had geplaatst, ik heb deze aangesloten op de tv en kreeg zo een mooi beeld van wat er zich in het nestkastje afspeelt.

Ik hoefde zo ook niet elke dag de pop te verstoren.

Hierdoor kwam ik o.a. tot de ontdekking dat de pop de jongen eerst op de rug gooit voordat ze gaat voeren, en dit doet ze echt niet voorzichtig!

Ik heb een filmpje hiervan op youtube geplaatst, wil je het bekijken zoek dan op:

https://youtu.be/ZJM_7gxrqC4

 

Na zes weken vlogen de jongen uit, ze werden hierna nog ongeveer 4 weken gevoerd.

Inmiddels heb ik nu 5 mooie jongen op stok zitten, drie mannen en twee poppen.

Ze zijn op de tentoonstelling geweest en de poppen kregen 89 punten( ze waren te schuw) en de mannen 90, 91 en 92 punten , een mooi resultaat.

Helaas bleven de poppen onderin de kooi zitten tijdens de keuring, ik heb nu het advies gekregen om, als de vogels in de tt kooi geplaatst worden, de eerste week een plaatje plastic schuin van achter boven naar voor onder te plaatsen, zodat ze niet op de bodem van de kooi kunnen gaan zitten, ik ga het dit jaar proberen!

 

In de zomer zitten de ouders weer in een grote volière buiten, tot het weer kouder wordt en ik ze weer naar binnen haal. Ik hoorde echter ook van iemand die ze ‘s winters buiten laat, wel met een verwarmd nachthok natuurlijk.

 

Nieuwsgierig geworden naar deze vogeltjes?

U kunt mij bereiken via onderstaand mailadres.

 

Harmke van Egmond

harmkevanegmond@hotmail.com

 

p.s. Inmiddels heb ik mijn Cana's verkocht en ben ik overgegaan op Turquoisines.